SimoSuksi

Eläinlääkäripalveluita kunnalta kohtuu hintaan

  • Viisas koirani
    Viisas koirani

Koitin onkia netistä tietoja paljonko Kuopiossa on lemmikkejä. En nyt varsinaisia lukuja saanut käsiini, mutta laskin ettei asia ole niin marginaalinen että se kannataisi sysätä suoraan ylikalliiksi ostopalveluksi. Jos koiria on suomessa 600 000 ja kissoja vielä enemmän niin se tarkoittaa että näitä on yhteensä vajaa 1.5 miljoonaa. Eli 1 koira tai kissa 4 suomalaista kohden. Tämä sama luku varmasti toteutuu kunnassammekin aika hyvin. Tähän kun lasketaan päälle vielä muut kotieläimet, niin luku kasvaa todella huomattavasti. Puhumattakaan tuotanto ja karjaeläimistä joiden hoito tosin kohdentuisi eri sektorille.

Olisinkin sen kannalla että Kuopioon järjestettäisiin ihan kunnallista pieneläinhoitoa ylläpitävä yksikkö, niin kuin oli joskus ennenkin. Tosin minulle sanottiin eilen, että se on liian kallista nykyään toteuttaa ja että ainut järkevä vaihtoehto olisi ostopalvelut. Jäin vain ihmettelemään sitä, että tämä sama malli kuitenkin toimii muuallakin suomessa, pienemmissäkin kunnissa ja varmasti halvemmin hinnoin kuin nykyisellä Kuopion mallilla. Ainakin tarvitsisin jostain enemmän hyviä laskelmia. En vain suostu uskomaan että tällainen malli voisi olla paras mahdollinen.

Haluan siis viedä tätä asiaa eteenpäin ja koittaa ajaa Kuopioon sellaiset eläinlääkäripalvelut jotka sopivat jokaisen kukkarolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SimoSuksi kuva
Simo Suksi

Kuopiossa on mielestäni liian kalliit eläinlääkäripalvelut. Ne menevät suoraan ostopalveluina. Tällä hetkellä ei ole mitään sen suurempia kustannuseriä koska yksityinen firma hoitaa ne. Mielestäni peruskäynnin hintana 50-100e alkaa olla liian kallis kaikkien käytettäväksi.

Onneksi myöskään silloin jos johonkin kohdennetaan rahaa enemmän, niin se ei ole suoraan vanhusten vaipoista pois. Toki kaikkien kuntien taloudellinen tilanne on varmasti haastava ja on tarkasteltava mihinkä on resursseja. Oikeastaan on hyvin hankala lähteä puuttumaan näin ennalta rahanjakopolitiikkaan ja lähteä nostamaan mitään prosentteja tai laskemaan jos ei ole vielä istunut päivääkään valtuustossa ja tunne koko talousvyyhtiä kokonaisuutena. Tällä kirjoituksella haluan vain nostaa tämän epäkohdan esille ja ilmoittaa äänestäjille että aijon lähteä tekemään töitä tämän mielestäni huonon tilanteen eteen.

Olen myös kuullut kaikenlaisista juoruilua siitä että eläinlääkärit eivät viihdy Kuopion kaupungilla töissä ja tästä johtuen koko kaupungin eläinlääkäripalvelut ovat pirstaloituneet ostopalveluviidakoksi. Tiedä häntä sitten.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Minun mielestäni kyseessä ei ole mikään epäkohta. 50 - 100 euroa on suomalaistenkin lääkärikäynnin hinta yksityisellä. Verovaroin rahoitetut terveyspalvelut kuuluvat ihmisille - ei eläimille.

Käyttäjän SimoSuksi kuva
Simo Suksi

Jos yksityisellä puolella kustannettu eläinterveydenhoito on joillekkin suurta liiketoimintaa, niin miksi se ei voisi olla esim nollasummapeliä kunnassa niin että se tuottaisi samalla hieman halvempia palveluja? Näin kuntalaiset olisivat tyytyväisempiä palveluihinsa. Tässä maassa on myös erittäin paljon vähävaraisia joilla ei ole aina varaa yksityiseen.

ja tuo 50e on todellakin haitarin halvinta päätä jostain todella pienestä hommasta. Itse vein pienen eläimen(n. 300g) lopetettavaksi niin se maksoi n. 90e hautauskuluineen. Useat lääkintäreissut koiran kanssa menevät lähemmäksi pariasataa euroa.

Kysyisin myös kellekkä mielestäsi kuuluisi esim. loukkaantuneista ja hylätyistä eläimistä huolehtiminen? Olisiko sekin aiheellita lopettaa kunnan taholta, koska siellä verovarat valuvat eläimille?

Käyttäjän SimoSuksi kuva
Simo Suksi

Kuopiossa on myös tuotantoeläimiä ja näiden hoito on myös myyty siilijärven kunnalle ostopalveluna. Kaikki myydään kun ei muka kannata pitää kunnalla töissä ketään. Tähän en sokeasti mene uskomaan.

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Istuin 2009-10 Kuopion ympäristölautakunnassa, jonka vastuulla on eläinlääkäripalvelut.
Sieltä mieleeni jäi tieto, että eläinlääkäripäivystyksen ulkoistaminen (Pieneläinklinikka Tuhatjalka) oli osoittautunut menestykseksi Kuopiossa. Todistetusti muutaman kymmenen tuhannen euron säästöt vuodessa eikä laatutasovaatimuksessa muutosta.
Soita ympäristökeskukseen ja kysy lisää mikäli asian tila askarruttaa enemmän.
Toimintoja ei ole "myyty" tuosta vaan. Ostopalvelujen hankinta on yleensä ollut vastaus johonkin tiettyyn pitkäkestoiseen ongelmaan (esim. taannoin tuotantoeläimiin erikoistuneiden eläinlääkäreiden saanti - pätee Siilinjärvi-caseen) tai osa syventyvää kuntayhteistyötä (Kuopio ottanut järjestettäväkseen liittyvien kuntien palveluita jo etuajassa - esim. Karttulan ympäristötoimi).

Toimituksen poiminnat